Vineri – duminică, 5-7 iunie | 11:00 și 17:00 | Sunete care umblă | ARCUB Gabroveni

3 iunie, 2015

Sunete care umblă | Plimbări sonore cu Maria Balabaș și Daria Ghiu
Vineri-duminică, 5-7 iunie, orele 11:00 și 17:00, cu plecare de la ARCUB Gabroveni
FB event

 

Vizual vorbind, putem spune că suntem acomodați cu experiența Oraşului, deși nu-l înțelegem întotdeauna. Dar Orașul înseamnă deopotrivă o experiență sonoră cu care trăim zi de zi, în fiecare moment. Urechile, altfel decât ochii, nu se închid niciodată. Educația noastră sonoră, urbană, se află cel mult la stadiul de embrion. În mod special în ceea ce privește Bucureștiul, primul impuls este să spui că este foarte stresant. Că te asurzește. Dar, oare, nu mai sunt lucruri de explorat? Cum sună Bucureștiul când îl asculți cu atenție? Care e memoria noastră despre acest oraș?

 

O plimbare sonoră este o experiență deopotrivă sportivă, meditativă, critică, artistică, personală etc. Timp de o oră și jumătate, pe un traseu ales, participanții desfășoară o plimbare tăcută, concentrându-se asupra mediului acustic înconjurător, verificându-și amintirile sau așteptările, intuițiile sau frustrările. O practică inventată de teoreticianul canadian R. Murray Schafer, dezvoltând simțul ecologiei acustice, prin intermediul căreia noi, locuitorii unui oraș al prezentului, creăm o punte de legătură între noi și mediul în care trăim. Îl definim parcurgându-l și ascultându-l.

 

Category
Evenimente trecute, Galerie
Tags
Bucuresti 2021, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, Daria Ghiu, explorare, Maria Balabas, plimbari, R. Murray Schafer, sonore, urban