Urban Talks #4: Lecții de regenerare urbană de la un oraș ca Londra

22 aprilie, 2016

Dr. Nancy Holman, director al Programului de Dezvoltare Urbană și Regională din cadrul London School of Economics and Political Science (LSE) a vorbit joi la ultima ediție Urban Talks, găzduită la ARCUB, despre schimbările reale produse în Marea Britanie în aproape 50 de ani de politici urbane de regenerare.

 

Recent, Nancy a lucrat la mai multe proiecte de cercetare privind valoarea economică a zonelor de conservare din Anglia, sau criza locuirii din Londra. În ce măsură instrumentele de regenerare urbană la nivel de cartier sunt eficace pentru dezvoltarea zonelor urbane marginalizate? Argumentele aduse de ea se pot transpune ușor într-o sumă de nevoi pentru orașele și cartierele defavorizate din România.

 

Câteva lucruri de reținut din discursul pe care l-a avut la Urban Talks #4: Regenerare urbană și dezvoltare condusă de comunitate:

 

În Marea Britanie istoria regenerării urbane este o continuă reinventare a roții. Per total, politicile urbane de până acum s-au concentrat mult pe o abordare zonală. Rațiunile politice au profilat zonele urbane cu o tendință spre neo-liberalizare, conducând la parteneriate pe nivele multiple.

 

Ca să repui în circuitul social o zonă marginalizat trebuie să te gândești la o serie de factori. În primul rând e important să-ți pui problema ce vrei: să regenerezi un spațiu, sau o populație? Soluțiile zonale pot funcționa pentru proprietăți, dar nu și pentru oameni, unde ai nevoie de soluții structurale. Apoi, e important să te întrebi dacă anumite zone au nevoie de un anumit tip de ajutor, specific.

 

Dacă te uiți la circuitul banilor, o să realizezi că singura metodă sustenabilă este aceea de a investi pe plan local. Întreabă-te ce se întâmplă atunci când resursele financiare părăsesc zona fără să aducă ceva înapoi comunității. De asemenea, e important să te întrebi și cine ar trebui implicat în proiecte, fie că e vorba de autorități, oameni de afaceri, comunitate, prestatori de servicii și dacă abordarea ar trebui să fie una de sus în jos, sau de jos în sus.

 

De cele mai multe ori, din punct de vedere istoric, politicile urbane vin ca răspuns la o îngrijorare vizavi de sărăcie. Provine asta dintr-un tip anume de comportament? Sau de structura economiei? O fi vorba de localizare? Modul în care tratăm și rezolvăm astfel de probleme depinde enorm de modul în care răspundem tuturor acestor întrebări.

 

Urbanist de profesie, Nancy deține un doctorat în politică urbană și o diplomă masterală în Comunitate și Planificare Regională. Cercetarea sa este axată pe guvernare și planificare locală, dezvoltare durabilă și participarea comunității. Este membră a LSE London, centrul de cercetare al LSE care furnizează analize cu privire la economia Londrei și a zonei metropolitane, în context comparativ. Centrul are o reputație internațională în domeniul pieței forței de muncă, schimbări sociale și demografice, locuire, finanțe și guvernare.

 

London School of Economics and Political Science este una dintre cele mai reputate instituții de învățământ superior în științele sociale din lume, găzduind 220 de centre de cercetare, 16 dintre absolvenții săi fiind și laureați ai premiului Nobel. Programul în Dezvoltare Urbană și Regională are un caracter puternic interdisciplinar, rețeaua de alumni acoperind organizații interguvernamentale, servicii de consultanță și autorități publice din întreaga lume.

 

Urban Talks fac parte dintr-un proiect mai mare, Urban INC (Urban Insights Center), inițiat de Odaia Creativă, care și-au propus să cerceteze și să testeze o serie de idei noi prin care ne raportăm la viața orașului. Un nucleu în jurul căruia gravitează idei, oameni, resurse și proiecte ce caută soluții pentru problemele comunităților urbane, URBAN INC își propune să se dezvolte într-o comunitate relevantă de acțiune-cercetare cu sprijinul tău. Îi vei putea vizita în spațiul din Splaiul Independenței 160, unde vor lucra alături de prietenii de la Firul Ierbii și Nod Makerspace.

Category
Stiri
Tags
2021, ARCUB, Bucuresti, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, cercetare, circuitul banilor, dezvoltare, dezvoltare condusa de comunitate, director, dr. nancy holman, intalniri relaxate, la nivel de cartier, london school of economics, LSE, nancy holman, nevoi, odaia creativa, parteneriate, planificare regionala, politica urbana, politici urbane, politici urbane de regenerare, program de dezvoltare urbana si regionala, proprietati, pune-ti intrebari, regenerarea populatiei, regenerarea unui spatiu, reinventarea rotii, schimbari, schimbi un oras, solutii structurale, solutii zonale, structura economiei, transformarea orașului, urban inc, urban insights center, urban talks, viata, zone marginalizate