Teodor Frolu, arhitect și membru Curatorium București 2021: E, de fapt, momentul propriu-zis de lansare a campaniei de candidatură a Bucureștiului, în mod real

2 februarie, 2016

În cadrul conferinței de presă organizate luni, 25 ianuarie 2016, la ARCUB, Teodor Frolu, arhitect și membru al Curatorium București 2021 a intervenit cu o declarație emoționantă și justificată în favoarea candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii și a beneficiilor pe care aceasta deja le-a produs la nivelul orașului:

 

„Aș vrea să vă spun că mă bucur că se întâmplă acest lucru astăzi, pentru că, pentru toată lumea, în București mai ales, dacă nu ai parte de un scandal, nu interesezi pe nimeni. Mai ales partea asta cu cultura, e așa, de divertisment. E, de fapt, un moment de lansare a campaniei propriu-zise de candidatură a Bucureștiului în mod real. Și nu glumesc cu lucrul ăsta.

 

Noi, când ne-am întâlnit acum un an de zile, să știți că nu credeam că e o chestie care poate într-adevăr să ducă la acest rezultat, din multe motive. Din motive că nu există cultura asta a dialogului, nu există cultura de a lucra împreună în domeniul ăsta, și plus că nu știam exact despre ce este vorba cu această candidatură. Ne închipuiam, așa cum foarte multă lume își închipuie și acuma, că este de fapt un premiu pentru cât de frumos ești și cât de deștept și cât de, eu știu… cât de pilos ești la nivel european. Nu este așa! Dovada cea mai bună este că am ajuns în punctul ăsta.

 

Fără acest pretext, acest stimul pentru București de a intra în această competiție, eu cred că mai dura ani de zile până când noi, oamenii din acest domeniu, să ne cunoaștem și să avem oportunitatea să lucrăm la ceva ce ne privește pe toți. Ăsta e un lucru foarte important și este și motivul pentru care suntem aici. Eu chiar cred sincer că s-a făcut un pas foarte important în București în perioada asta. Pentru că, haideți să fim onești, în București lumea nu mai are o legătură cu orașul. Îl urâm, îl detestăm, îl criticăm. Am uitat să îl iubim, sau îl iubim pe bucățele foarte mici, dacă ne uităm în studiile sociologice.

 

Este o mare oportunitate, care a apărut și pentru noi a fost o surpriză ca în final, să descoperim că orașul a intrat pe lista scurtă. Și e un lucru foarte important de spus, că aceasta candidatură nu e a unei echipe de douăzeci de oameni, sau de treizeci, sau de patruzeci. Ea a fost gândită din start ca un proces de activare. Cel puțin în prima fază, s-au întâmplat foarte multe lucruri în viața orașului, consultări în cartiere, discuții. Propunerea care s-a făcut către comitetul de evaluare este o propunere onestă, corectă și legitimă pentru București, pentru că Bucureștiul are o problemă majoră în a se defini și a crea o legătură, o emoție între cetățeni și oraș, legătură care este vitală pentru dezvoltarea unui oraș, pentru că altfel nu funcționează.

 

Orașele pe care le vedem și ne uităm la ele și spunem: „vai ce frumoase sunt!” sunt frumoase pentru că oamenii din acele orașe participă, au instrumente prin care să participe, la dezvoltarea acelui oraș. E un lucru de care și Bucureștiul are nevoie, mai mult decât de primari înțelepți, Consiliu General, sau urbaniști și oameni care pot să schimbe orașul. Nu pot să schimbe singuri Bucureștiul dacă nu există energia asta. Iar această energie nu poate fi captată decât prin cultură. Printr-un program cultural.

 

Noi credem sincer că s-a produs acest declic. Este o șansă pe care o avem și ar trebui să încercăm să o ducem până la capăt. Și ca un lucru de încheiere, sunt două teme aici: una este candidatura Bucureștiului, a doua este problema Primăriei de a-și administra instituțiile din subordine. Sunt două lucruri diferite dar, în cazul de față, și din perspectiva în care vrem într-adevăr ca orașul să înceapă să funcționeze cum ne dorim, ele nu pot fi rupte una de alta. Ar trebui ca această reformare a instituțiilor să „profite”, să spun așa, de această energie pozitivă care s-a creat în oraș. Și din colaborarea dintre cele două să poată să apară în București o structură, o strategie culturală care să aibă sens.”

Category
Stiri
Tags
2021, ARCUB, arhitect, Bucuresti, Bucurestiul are nevoie, candidatura, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, competitie, consiliu general, consultari in cartiere, criticam, cultura, cultura de a lucra impreuna, cultura dialogului, Curatorium, curatorium bucuresti 2021, declic, detestam, dezvoltarea unui oras, discutii, divertisment, doru frolu, echipa, energie, energie pozitiva, european, in mod real, lansare, lansare a campaniei, legatura cu orasul, lista scurta, nivel european, oameni care sa schimbe orasul, oamenii participa, oportunitate, orase frumoase, pas important, pretext, prima faza, primari intelepti, primarie, problema majora, problema primariei, proces de activare, program cultural, reforma a institutiilor, sa functioneze cum ne dorim, scandal, stimul, strategie culturala, structura, studii sociologice, surpriza, Teodor Frolu, urabnisti, uram, viata orasului