Svetlana Cîrstean, scriitor și curator, membru Curatorium București 2021:

29 ianuarie, 2016

În cadrul conferinței de presă de luni, 25 ianuarie 2016, scriitoarea și curatorul Svetlana Cîrstean, membru Curatorium București 2021 a vorbit sincer despre procesul de lucru din spatele candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii, aducând un argument în favoarea acesteia:

 

„Aș vrea să vă spun că se împlinește cam un an de când ne-am întâlnit aici pentru prima dată, în Hanul Gabroveni, și am început să lucrăm într-o formulă extinsă în acest proiect. După mai multe serii de consultări, am ajuns să lucrez cu vreo 20 de oameni, unii ne cunoșteam între noi, alții nu, ne-am trezit față în față, unii cu alții, în jurul unei mese și aveam un fel de misiune, trebuia să decidem dacă o onorăm sau nu. Nu ne-a fost nici nouă ușor să ne așezăm împreună și să pornim la drum această muncă comună, unii dintre noi au plecat pe parcurs, unii au rămas, și am ajuns să ducem la bun sfârșit în decembrie anul trecut dosarul propriu zis al candidaturii. Am plecat la drum cu aceste idei și le-am construit pe parcurs, respectiv acelea de a co-participa (…).

 

A fost ceva donquixotesc, într-o mare masură. Fiind donquixotesc și oarecum fără miză, nu ne-a băgat nimeni în seamă, ne-am facut această treabă cu propriile noastre convingeri, cu propria noastră experiză, cu propria dorință de a continua acest proces și de a ajunge la capătul lui. Și prin urmare am lucrat într-un soi de independență care a fost foarte bună pentru acest proces. A fost o muncă foarte intensă, a fost foarte greu, erau lucruri noi, era un fel nou de a utiliza expertiza noastră în scopul construirii acestui dosar și ni se pare foarte interesant ca om care organizezi evenimente culturale, în ce fel aceste lucruri se pot schimba peste noapte, în momentul în care miza este conștientizată de către putere. Deci dacă am fost niște Don Quixote împreună, ne-am oferit timpul, cunoștințele, credibilitatea, imaginea noastră de actori independenți pe piața culturală, deja în momentul în care s-a aflat că Bucureștiul este pe lista scurtă, ne-am dat seama ca glisăm într-o altă poveste. Iar ceea ce am simțit atunci, după anunțul intrării pe lista scurtă, să spunem, atinge climaxul acum, când vorbim despre această propunere a primăriei.”

Category
Stiri
Tags
2021, actori independenti, am construit din mers, am plecat la drum, ARCUB, Bucuresti, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, co-participare, consultari, coparticipare, don quixote, dosarul candidaturii, evenimente culturale, fara miza, formula extinsa, Hanul Gabroveni, hotararare, in jurul unei mese, independenta, intalnit, misiune, munca comuna, munca intensa, ne cunosteam intre noi, nu ne-a bagat nimeni in seama, piata culturala, primarie, propria expertiza, propriile convingeri, propunere a primariei, resturcturare, svetalana carstean, svetlana cirstean