Succes pentru București – Orașul In-Vizibil merge mai departe în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

11 decembrie, 2015

București este unul dintre orașele finaliste în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) în 2021, alături de Baia Mare, Cluj-Napoca și Timișoara. Am fost emotionați să aflăm în direct aceasta veste vineri, 11 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, alături de reprezentanții Comisiei Europene, precum și președintele juriului care a audiat cele 14 orașe candidate, și s-o împărtașim cu locuitorii orașului. Acum avem și mai multe dovezi că se poate! Împreună putem (re)desena Bucureștiul, orașul in-vizibil!

 

„Este un moment de bucurie, o răsplată pentru toate eforturile depuse de echipa București 2021 timp de un an și jumătate. Suntem onorați să fim printre finaliști, dar realizăm că este și o mare responsabilitate, pe care ne-o asumăm. Reluăm pregătirile, pentru un București care să devină, cu ajutorul culturii, din Orașul In-vizibil, un oraș iubit de bucureșteni, români și europeni deopotrivă” a spus Mihaela Păun, directorul ARCUB, la aflarea veștii.

 

În 2016, echipa București 2021 va relua procesul de candidatură și îl va extinde. Procesul de lucru va fi în continuare unul deschis publicului, care se va putea alătura proiectului prin grupuri de lucru și prin participare din partea întregii societăți civile la consultări directe sau prin programul de voluntariat dedicat proiectului. Curatoriumul București 2021, cel care a conceput programele București2021, va fi menținut și extins cu noi membri, cărora li se vor alătura curatori europeni.

 

Din iunie 2014, când au fost demarate primele acțiuni, candidatura orașului București a însemnat consultări cu sectorul cultural, atât cel instituțional, cât și cel independent, ateliere cu locuitorii orașului, proiecte artistice care i-au implicat pe bucureșteni, astfel încât programele București 2021 să reflecte întocmai nevoile și dorințele locuitorilor orașului, în materie de cultură, educație și dezvoltare urbană. Pentru prima dată, a fost demarată o cercetare amănunțită a sectorului cultural, în vederea elaborări unei Strategii Culturale pentru București. În cadrul programului CEaC, administrația locală și-a asumat adoptarea acestei Strategii Culturale, care rămâne pentru București, indiferent de rezultatul final al competiției.

 

„Primăria Generală a Municipiului București va susține în continuare candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Este șansa noastră de a revitaliza orașul, prin cultură, și de a-l reda bucureștenilor. Ne așteaptă un proces de transformare intens, pe care ni-l asumăm, iar hotărârile PMB și ale Consiliului General de anul viitor vor susține legislativ și financiar acest proces”, a declarat Răzvan Sava, Primarul General interimar.

 

În perioada ianuarie – iunie 2016 toate orașele finaliste vor pregăti un al doilea dosar de candidatură, urmând ca rezultatele finale să fie anunțate în perioada august – septembrie 2016. Candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 este gestionată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Category
Stiri
Tags
2016, 2021, administratia locala, ARCUB, baia mare, bucuresteni, Bucuresti, candidatura orasului, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, cetateni, cluj napoca, competitie, consiliul general, curatori europeni, Curatorium, director, grupuri de lucru, lista scurta, locuitori, membri, Mihaela Paun, ministrul culturii, orasele finaliste, participare, pmb, presedintele juriului, Primar general interimar, primaria generala a municipiului bucuresti, procesul de candidatura, programele bucuresti 2021, proiecte artistice, publicul, razvan sava, reprezentantii comisiei europene, societate civila, strategia culturala pentru bucuresti, sustinere, timisoara, vlad alexandrescu