Miercuri, 27 mai | 19:00 – 21:00 | Intersecțiile de miercuri | Bogdan Ghiu: Un oraş pe drumuri (1) | ARCUB Gabroveni

25 mai, 2015

Intersecțiile de miercuri | Un oraş pe drumuri (1). Inconştientul locului şi memoria încorporată: Bucureştiul introspectiv
Miercuri, 27 mai, 19:00-21:00, la ARCUB Gabroveni

Dezbatere cu scriitorul Bogdan Ghiu
Facebook event

Memoria oraşului este întotdeauna politică. A rememora oraşul, a fi permanent conştient de istoria lui este un act de conştiinţă civică ce nu poate fi realizat decât în mod colectiv, colaborativ. Cum se realizează şi cum ar fi de dorit să se realizeze aceste acte de rememorare, de regăsire şi de trăire a identităţii? Şi ce înseamnă identitate în cazul unui oraş? Altfel spus, cum explorăm memoria identitară a unui oraş precum Bucureştiul? Oare dincolo de memoria care poate fi reactivată, „spiritul” unui oraş nu îl reprezintă inconştientul lui, care este mai prezent şi mai direct perceptibil decât am crede? Un oraş se priveşte, dar mai ales se a(u)scultă, se miroase, se dansează, adică se citeşte.

„Bucureștiul (Bucureștii, dar nu atât din pricina istoriei, ci pentru că efectiv sunt mai multe) exprimă tensiunile unui spațiu exterior mult mai vast, care l-a creat și îi determină istoria, și transmite aceste tensiuni spațiale constitutive, care vin de departe și din afară, umanității pe care neîncetat o cheamă la el, să-l reconstituie. Arheologie orizontală, arheologie invizibilă, arheologie încorporată, istorie comandată de spațiu, memorie, adică inconștient: București.”

- Bogdan Ghiu

Această conferință este prima dintr-o serie de trei întîlniri cu Bogdan Ghiu, care se vor desfășura sub titlul Un oraș pe drumuri.

Category
Evenimente trecute, Galerie
Tags
asculta, Bogdan Ghiu, Bucuresti, Bucuresti 2021, Capitala Culturala Europeana, CEaC, citeste, colaborativ, colectiv, conferinta, dans, danseaza, explorare, identitate, inconstient, intersectiile de miercuri, loc, memoria, memorie, miroase, miros, politica, priveste, regasire, rememorare, spirit, spiritul, traire, Un oras pe drumuri