Vineri, 23 septembrie – duminică, 9 octombrie | 19:00 – 22:00 | Harta Senzorială a Bucureștiului | București

19 septembrie, 2016

Harta Senzorială a Bucureștiului
Proiect ce face parte din Acceleratorul de Idei București 2021
FB event | Website
Perioada de desfășurare: 21 septembrie-9 octombrie 2016
Datele tururilor: 23, 24, 25, 29 septembrie, 1, 2, 7, 9 octombrie
Locuri de desfășurare: Casa Bacovia, Casa Sturza Pop, Casa Mușatescu, Casa Bercovici
Participarea este gratuită și se face pe baza unei înscrieri prealabile sau prin email la adresa povesti@hartasenzoriala.com.
Numărul maxim de participanți la fiecare tur este de 15 persoane.

 

Harta Senzorială a Bucureștiului este un tur ghidat performativ care poartă privitorul prin locuri din București cu povești memorabile, relevante pentru trecutul recent al orașului. Din cartierele de la periferie și până în centrul orașului, proiectul descoperă clădiri pe lângă care locuitorii orașului trec, în goana cotidină, fără să le acorde mare atenție și astfel fără să le cunoască istoria. Folosind actori, invitați speciali legați de casele respective și instalații video și audio, te așteptăm să descoperi alături de noi straturile vizuale, auditive, olfactive și tactile ale unor case cu un trecut bogat și interesant, care merită cunoscut.

 

Plecând de la conceptul curatoarei de artele spectacolului Cristina Modreanu, echipa proiectului a lucrat colaborativ pentru fiecare stație a turului ghidat, care e bazat pe documentare extensivă și interviuri cu oamenii care au trăit sau trăiesc acum în casele alese. Scopul pe termen lung este alcătuirea unei hărți performative a Bucureștiului creată din poveștile pe care oamenii le au de spus despre viața lor în acest oraș.

 

CASE DE POVESTE
Casa Bacovia
Undeva în Berceni, pe strada George Bacovia, la nr. 63, se zărește o căsuță galbenă ce se înalță nu cu mult peste gardul de beton gri ce o înconjoară. Un drapel flutură peste fațadă și lasă să se bănuiască faptul că în interior trebuie să se întâmple ceva cu adevărat important. Este casa unde autorul poeziei „Plumb” și-a trăit o parte semnificativă a vieții și care acum este „Casa Memorială George și Agatha Bacovia ”. Puțini știu că Bacovia a creat în casa cu tavane joase și camere mici. Și mai puțini știu cât de multe îi datorează poetul soției sale, Agatha, la rândul său poetă, dar și profesoară.

 

Casa Sturza Pop
Casa Pop, cum este cunoscută în prezent clădirea albă cu geamuri albastre de pe strada Caragea Vodă, nr. 1, este de fapt casa Sturza-Pop. Explicația este pe cât de simplă, pe atât de interesantă. Conform legendelor care s-au transmis prin viu grai în familia Sturza, istoria începe în 1913 când arhitectul Storck construiește casa pentru un antreprenor ceh. În urma nemulțumirilor soției acestuia legate de rezultatul construcției, casa este vândută în 1916 lui Constantin Sturza. Casa se pliază repede pe interesele familiei, pentru că reușește să suplinească atât rolul de locuință, dar și de birou de avocatură pentru capul acesteia. Factorul Pop apare în ecuația destinului prin căsătoria fiicei lui Constantin Sturza, Irina (numită Fof), cu Mihai Pop, originar din Maramureș și care va fi cunoscut mai târziu ca reputat folclorist, etnolog și profesor. Astfel, fără ca cineva să bănuiască, pentru casă se deschide un noul capitol.

 

Casa Mușatescu
Cu o poveste la fel de interesantă ca aceia care au locuit-o, casa de pe Luigi Cazzavillan are o plăcuță albă pe fațada gri care-i atestă valoarea: „Aici a trăit și a creat între 1947-1970 dramaturgul Tudor Mușatescu”. După ce Tudor Mușatescu și familia sa au fost alungați dintr-o altă locuință din cauza consecințelor războiului, casa cu jaluzele lăsate a intrat în posesia familiei care-și căuta un nou cămin. Și a rămas în proprietatea Mușatescu până în prezent, când este locuită de fiul dramaturgului și al actriței Kitty Gheorghiu- Mușatescu: Bogdan Mușatescu.

 

Casa Bercovici
Casa Bercovici este o oază de liniște, deoarece amplasarea pe o străduță o protejează de agitația marelui bulevard Iancului. Aici zgomotele de tramvaie, claxoanele mașinilor și strigătele orașului se deslușesc cu greu. În schimb, în casă se aud pacea și din când în când vocea plăcută a proprietarei care răspunde întrebărilor jurnaliștilor și documentariștilor care-i trec deseori pragul. Nici un moment, un turist aflat în explorare sau un rezident grăbit nu ar bănui că în această casă locuiește o supraviețuitoare a Holocaustului: Mirjam Korber Bercovici.

Category
Program