Miercuri, 2 septembrie | 19:00-21:00 | Intersecțiile de miercuri | București. Viitorul în trecut. | ARCUB Gabroveni

31 august, 2015

București. Viitorul în trecut. | Intersecțiile de miercuri
Miercuri, 2 septembrie, 19:00-21:00, la ARCUB Gabroveni
Conferință cu Alina Pavelescu, director-adjunct Arhivele Naționale ale României
FB event

 

Prima conferință din cea de a treia etapă a proiectului București 2021, cea a Imaginării orașului, ne invită să explorăm imaginația strămoșilor noștri, locuitori ai Bucureștiului, să răscolim arhivele pentru a vedea cum credeau ei că va arăta Bucureștiul în care trăim noi astăzi.

 

Sistematizare, un cuvânt pe care îl credem azi inventat de comunişti, dar pe care ei n-au făcut altceva decât să-l redescopere în cheie ideologică. Oraş-grădină sau oraş-dormitor? Locuinţe-scoică sau zgârie-nori atotcupinzători? Viaţă tradiţională sau cosmopolitism dezlănţuit? Aceste întrebări, pe care încă ni le mai punem, îi frământau şi pe aceia ce îşi imaginau Bucureştiul, cu ştiinţa planificării urbanistice sau doar cu fantezia scriitorului de SF, acum cincizeci sau chiar o sută de ani.

 

Viitorul din trecutul Bucureștiului ne poate oferi chei pentru propria noastră imaginație, pentru propriile noastre proiecții asupra orașului. Căci oraşul în care trăim astăzi a fost cândva viitor. Şi, ca orice viitor, era încărcat de toate posibilităţile. Noi înşine ne putem gândi la noi ca la o posibilitate imaginată de înaintaşii noştri, deşi ei, înaintaşii, nu erau prea convinşi că un Bucureşti de două milioane de locuitori ar fi un oraş rentabil. Ce credeau ei că vom face noi? Ce-am făcut, cum şi – de ce nu? – ce credem noi că ar trebui să facă urmaşii noştri? Iată o continuitate a istoriei acestui oraş, altminteri discontinuu, pe care merită să o dezbatem: continuitatea imaginaţiei urbane.

Category
Evenimente trecute, Galerie
Tags
2021, Alina Pavelescu, arhive, Arhivele, Bucuresti, Bucuresti 2021, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, Imaginare, imaginatie urbana, intersectiile de miercuri, istorie, locuitori, Nationale, oras, orasul, posibilitati, trecut, urban, viitor, viitorul in trecut