Miercuri, 18 noiembrie – Miercuri, 9 decembrie | 18:00 | BUCUREȘTI 2021. Orașul In-vizibil | Prezentări publice privind candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021

16 noiembrie, 2015

FB event

 

București a intrat în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, cu un concept inovator, Orașul In-vizibil, care urmărește să facă vizibilă cultura și să aducă arta mai aproape de locuitorii orașului.

 

Bucureștenii pot afla detalii despre candidatura orașului, în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie 2015. ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București organizează o serie de prezentări publice ale dosarului de candidatură înscris pe 10 octombrie la Ministerul Culturii. Astfel, pe parcursul a șapte întâlniri deschise publicului larg, curatorii proiectului București 2021 vor prezenta diverse aspecte legate de conceptul și programele cu care orașul a intrat în competiție. Întâlnirile vor fi structurate pe modelul unor prezentări teoretice și studii de caz, urmate de sesiuni de întrebări, astfel că oricine poate afla în detaliu aspecte legate de dimensiunea europeană a proiectului, viziunea artistică sau programele București 2021. Prezentările vor fi susținute de membrii Curatoriumului București 2021, cei care au conceput, pe parcursul acestui an, programele înscrise în dosarul de candidatură: Anca Ioniță, Nicoleta Bițu, Antigona Silvia Rogozea, Codruța Cruceanu, Svetlana Cârstean, Teodor Frolu, Cătălin Crețu, Cosmin Manolescu. Întâlnirile vor fi moderate de Cosmin Manolescu, Antigona Silvia Rogozea și Anca Ioniță.

 

Prima întâlnire va avea loc miercuri, 18 noiembrie, la ARCUB Gabroveni, începând cu ora 18.00. Arhitectul Teodor Frolu și coregraful Cosmin Manolescu vor prezenta dimensiunea europeană a proiectului București 2021, iar discuția va fi moderată de Anca Ioniță, critic de teatru, coordonatorul Curatorium București2021.

 

Celelalte șase întâlniri publice se vor desfășura după următorul program:

Luni, 23.11 – Școala Gimnazială „Ferdinand I”, ora 18:00
adresa: Bulevardul Gării Obor nr. 16, Bucureşti, sector 2
tema: Orașul In-vizibil | Obiectivele București 2021. Cultura la periferie
moderator: Cosmin Manolescu
prezintă: Antigona Silvia Rogozea și Codruța Cruceanu

 

Miercuri, 25.11 – Casa Artelor, ora 18:00
adresa: Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, Sector 3
tema: Orașul In-vizibil | Viziunea artistică și programele București 2021
moderator: Cosmin Manolescu
prezintă: Anca Ioniță și Nicoleta Bițu

 

Sâmbătă, 28.11 – Librăria Carturești Verona, ora 11:00
adresa: Str. Arthur Verona nr 13-15, sector 1
tema: Orașul In-vizibil | Viziunea artistică și programele București 2021
moderator: Antigona Rogozea
prezintă: Svetlana Cârstean și Cătălin Crețu

 

Miercuri, 2.12 – Centrul de Teatru Educațional Replika, ora 18:00
adresa: Str. Lânăriei nr. 93, sector 4
tema: Orașul In-vizibil | Obiectivele București 2021. Cultura la periferie
moderator: Cosmin Manolescu
prezintă: Antigona Silvia Rogozea și Codruța Cruceanu

 

Joi, 3.12 – ARCUB Gabroveni, ora 18:00
Adresa: Str. Lipscani 84-90, sector 3
tema: Orașul In-vizibil | Dimensiunea europeană a candidaturii București 2021
moderator: Anca Ioniță
prezintă: Nicoleta Bițu și Teodor Frolu

 

Miercuri, 09.12 – ARCUB Gabroveni, ora 18:00
adresa: Str. Lipscani 84-90, sector 3
tema: București 2021 | Orașul In-vizibil
prezintă: Anca Ioniță, Nicoleta Bițu, Antigona Rogozea, Codruța Cruceanu, Svetlana Cârstean, Teodor Frolu, Cătălin Crețu, Cosmin Manolescu

 

„Bucureștiul prezentului are nevoie de o schimbare radicală a modului în care-și construiește actul de cultură și viitorul. El trebuie să-și îmbunătățească rapid imaginea de oraș european creativ, deschis cetățenilor săi, care-și redefinește în fiecare zi patrimoniul cultural, arhitectural și cultura vie într-un mod deschis și direct. Până acum foarte puține s-au facut în această direcție. Din acest punct de vedere conceptul de candidatură București 2021 Orașul in-vizibil este o inițiativă salutară și extrem de necesară care va face cultura vizibilă și va aduce arta mai aproape de oameni și de periferie. București 2021 reprezintă în egală măsură o investițe masivă și pe termen lung în educația culturală, publicul tânăr, artiști și întreg sectorul cultural”, a spus Cosmin Manolescu, membru în Curatorium București 2021 și unul dintre moderatorii prezentărilor publice.

 

Arhitectul Teodor Frolu vorbește și de el despre istoria orașului, spunând: „Această istorie a Bucureștiului este Bucureștiul actual; doar pornind de aici se poate imagina un alt București. Dacă vrem să reconectăm bucureștenii la propriul oraș, trebuie să folosim energia latentă a locuitorilor și cartierelor lor, să activăm procese de jos în sus. Atunci cultura poate fi cheia unui astfel de obiectiv (…) Capitala Culturală Europeană trebuie să înceapă prin a fi a Bucureștiului, nu doar în București, trecând indiferent pe lângă locuitorii săi”. (Teodor Frolu & Vintilă Mihailescu – un posibil argument pentru candidatura Bucureștiului pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021)

Cosmin Manolescu este coregraf și manager cultural, director executiv al Fundației Gabriela Tudor și al Asociației ArtistNe(s)t – Rețeaua Centrelor de Rezidență pentru Artiști. Este expert în managementul de proiect și dezvoltare organizațională pentru organizații și instituții culturale și director artistic al companiei Paradis Serial, sub a cărei titulatură își realizează proiectele artistice. Între 1997 – 2015 a realizat peste 150 de proiecte culturale în zona dansului, managementului cultural și a artelor contemporane în țără și în străinătate. În perioada 2011-2015, împreună cu Ștefania Ferchedau a condus programul european de mobilitate si creație artistică E-Motional co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Cultura 2007-2013. În 2014 Centrul Național al Dansului i-a oferit un premiu de excelența pentru contribuția adusă la dezvoltarea dansului contemporan în România.

 

Teodor Frolu, de profesie arhitect, este un antreprenor de succes în domeniul industriilor creative (comunicare, multimedia, arhitectură, design și regenerare urbană). El este creatorul conceptului „ARK – Bursa Mărfurilor Creative”, o clădire-laborator de industrii creative, și vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23. Împreună cu Ivan Patzaichin a inițiat proiectul Rowmania, care aduce împreună dezvoltarea locală și antreprenoriatul, eco-turismul, designul, revitalizarea meșteșugurilor și gastronomiei tradiționale, Teodor utilizează paradigmele comunicării ca instrumente de dezvoltare, inițiind și derulând proiecte inovatoare, care se bazează pe agregarea energiilor din zone de interes care se pot potența reciproc. Revizitarea tradițiilor și identificarea elementelor viabile ale acestora pot reprezenta premisele lansării schimbărilor sociale cu impact la nivelul individului, al comunității, al urbanului – al cetății, în general. Născut în 1965, Teodor Frolu a absolvit Universitatea de Arhitectură București și este în prezent Președintele board-ului Centrului Internațional pentru Artă Contemporană, membru IPRA (International Public Relations Association), co-managing partner al unei prestigioase firme românești de comunicare și al unui birou de arhitectură, membru fondator în mai multe organizații culturale și de regenerare urbană, membru al Asociației Române a Arhitecților, autor.

Category
Program
Tags
2021, Anca Ionita, Antigona Silvia Rogozea, ARCUB, arta, Bucuresti, candidatura, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, Cătălin Crețu, CEaC, Codruța Cruceanu, competitie, concept, Cosmin Manolescu. Întâlnirile vor fi moderate de Cosmin Manolescu, cultura, Curatorium, dimensiunea europeana, dosar, dosar de candidatura, inovator, intalniri, intrebari, locuitori, Nicoleta Bițu, oras, orasul in-vizibil, orasul invizibil, periferie, prezentare, prezentari, program, program Bucuresti2021, programe, studii de caz, svetlana carstean, Teodor Frolu, titlu, vizibil, viziune artistica