LUNI, 20 IUNIE | 19:00 | POVEȘTI DE CARE TE FEREȘTI | TEATRUL REPLIKA

17 iunie, 2016

Povești de care te ferești | Centrul de Teatru Educațional Replika
O seară în cadrul proiectului Povești la Replika
FB event
Locul: Lânăriei 93-95
Data: luni, 20 iunie
Ora: 19:00-22:00

 

Luni ne vedem din nou la Povești la Replika, proiectul de artă educațională și cultură participativă ce abordează teme și subiecte abordate sunt puțin explorate în arta contemporană românească, dar totuși extrem de pregnante, într-un format la granița dintre forme de expresie și domenii diferite, care au un conținut similar.

 

PROGRAM POVEŞTI FĂRĂ FRICĂ

 

19:00 | TEATRU: MASKAR [între]
Producător: Asociaţia Culturală ADO
Text: Mihaela Michailov
Regia: Radu Apostol
Scenografia: Arh. Gabi Albu
Muzica: Jak Neumann
Distribuţia: Katia Pascariu, Viorel Cojanu
Durata: 1h 30 min
Limita de vârstă: 10+

Istoria se contractă și se dilată ca o poveste nesfârșită, cu finaluri trecute deschise în prezent. O poveste despre cine-a fost rob și cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri asimilate inerțial și clișee discriminatorii care ne ațipesc conștiința critică, despre transformarea celor slabi în pete de cerneală invizibile ale istoriei, despre oameni deveniți „bun de marfă”, despre violențe și abuzuri repetate, despre orașe care și-au pierdut identitatea, despre fabrici și combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre însingurare și îmbătrânire fără cei dragi aproape, despre degradarea unor meserii pe cale de dispariție, despre supraviețuirea în condiții limită.
Spectacol realizat în cadrul proiectului „Intervenții socio-artistice pentru capacitarea comunității rome și pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural (ART_ROM)” finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României (eeagrants.org, fonduri-diversitate.ro). Site-ul proiectului e www.maskar.ro.

 

20:30 | CARTE: Prezentarea cărții Condiția romă și schimbarea discursului, Vintilă Mihăilescu (coordonator), Petre Matei (coordonator), Editura Polirom, 2014.

Văzuţi ca o familie extinsă, ca un grup solidar sau ca un popor care nu şi-a găsit deocamdată locul din punct de vedere geografic şi social, romii fac obiectul multor studii din diverse domenii. Mentalitatea generalizată cu privire la neintegrarea romilor în societăţile în care trăiesc a caracterizat multă vreme şi mediul ştiinţific românesc, problematica acestei minorităţi nefiind încă pe deplin explorată. În încercarea de a defini elementele caracteristice identităţii romilor şi de a explica modul în care ceilalţi se raportează la ei, mai mulţi antropologi au efectuat cercetări în comunităţile rome din România şi din alte ţări. Rezultatele acestor cercetări sînt reunite într-unul din primele volume de antropologie recentă a culturii şi societăţii rome din literatura autohtonă. Poveştile de viaţă relatate, completate de descrierea tradiţiilor şi obiceiurilor, a portului şi muzicii, de la cea a vechilor lăutari pînă la manele, conturează o imagine realistă a acestei etnii, precum şi noi perspective şi direcţii de analiză.

 

20:45 | FILM: Prea-fericiţii din groapa de gunoi (România – 56 minute)

Documentarul face parte din proiectul subRahova-Pata Rât, un proiect al Asociaţiei culturale Solitude Project, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Veioza Arte şi Asociatia Colectiv A. Echipa proiectului: Farid Fairuz, Mihaela Michailov, Tania Cucoreanu, Katia Pascariu, Mădălina Dan.

Category
Program
Tags
2021, analiza, ARCUB, arta contemporana romaneasca, arta educationala, Bucuresti, bun de marfa, capitala culturala, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, carte, CEaC, cultura participativa, discriminare, etnie, feresti, film, groapa de bunoi, istoria, maskar, minoritati, open lab, pata rat, petre matei, povesti, povesti de care te feresti, povesti din sectie, povesti la replika, replika, rob, robie, romi, rromi, solitude project, stapan, subrahova, teatru, vintila mihailescu