LUNI, 16 MAI | 19:00 | POVEȘTI DIN BANCĂ | TEATRUL REPLIKA

13 mai, 2016

Povești din bancă | Centrul de Teatru Educațional Replika
O seară în cadrul proiectului Povești la Replika
FB event
Locul: Lânăriei 93-95
Data: luni, 16 mai
Ora: 19:00-22:00

 

Luni ne vedem din nou la Povești la Replika, proiectul de artă educațională și cultură participativă ce abordează teme și subiecte abordate sunt puțin explorate în arta contemporană românească, dar totuși extrem de pregnante, într-un format la granița dintre forme de expresie și domenii diferite, care au un conținut similar.

 

PROGRAM POVEŞTI DIN BANCĂ 

 

19:00 | TEATRU: Amintiri din epoca de şcoală
Producător: Asociaţia Culturală ADO
Text: Mihaela Michailov
Scenografia: Maria Mandea
Mişcarea scenică: Paul Dunca
Muzica: Jak Neumann
Regia: Radu Apostol
În distribuţie: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
Fotografii: Vlad A. Arghir
Durata: 1h
Limita de vârstă: 10+
A cui este școala copiilor de ieri și de astăzi? În ce instituții vrem să-nvățăm? De ce ne e frică să greșim?
Dacă fiecare copil ar putea să spună ce gândește fără să-i fie teamă că greșește, dacă Miorița n-ar fi mereu despre transhumanță, dacă istoria n-ar fi scrisă mereu de cei care au puterea, dacă ipotenuzele, catetele, Horea, Cloșca și Crișan, șesurile și podișurile, dacii și romanii, Ana cu merele ei și Călin file din poveste s-ar întâlni undeva în mințile noastre și-am înțelege de ce le învățăm, atunci poate că școala ar fi despre fiecare dintre noi. Despre poveștile și întrebările noastre care n-au loc în școli în care ce trebuie să-nvățăm ne reprezintă prea puțin. Despre tot ce simțim și tot ce gândim în instituții care ne vor, adesea, cuminți, dresați și supuși.
Amintiri din epoca de școală este un spectacol despre amintiri personale legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru c-am vorbit neîntrebați.
Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi. Poveștile personale sunt însoțite de reflecții asupra sistemului de educație din România, care transformă școala într-un teritoriu al luptei pentru putere.

 

20:00 | CARTE: Școli creative
Prezentarea cărţii Școli creative, de Sir Ken Robinson, traducerea Emilia Vasiliu, Editura Publica.
În Școli creative Ken Robinson dezvoltă ideile din celebra sa prezentare de la TED, Do Schools Kill Creativity?, și prezintă soluții inovatoare și practice la o problemă critică pentru națiunea noastră: cum să ne transformăm sistemul de învățământ.
Într-o perioadă în care afacerile testărilor standardizate adună profituri uriașe în timp ce multe școli au mari dificultăți financiare, iar elevii și pedagogii de peste tot suferă sub presiune, Robinson arată calea pentru a merge înainte. El susține renunțarea la sistemul nostru educațional demodat și propune o abordare foarte personalizată, organică, care se bazează pe resursele tehnologice și profesionale fără precedent pentru a-i implica pe toți elevii, pentru a le dezvolta dragostea de învățare și pentru a le permite să se confrunte cu provocările reale ale secolului XXI.
Plină de anecdote, observații, studii de caz, cercetări inovatoare și recomandări de la profesioniști aflați în prima linie a educației transformatoare – și scrisă cu istețimea specifică lui Robinson și în stilul său captivant –, Școli creative îi va inspira în egală măsură pe profesori, părinți și politicieni să re-gândească adevărata natură și scopul educației.

 

20:30 | FILM: Alfabet / Alphabet (Austria, Germania – 2013 – 01h:53 min)
Proiecţie film documentar – subtitrare în limba română
Regia: Erwin Wagenhofer
Cu: Yakamoz Karakurt, Gerald Hüther
Gen film: Documentar
Premiera în România: 31.10.2014
Produs de: Rommel Film
Distribuit în Romania de: Transilvania Film
Festivaluri/Premii: International Documentary Film Festival Amsterdam 2013; Berlinale 2014; New Zealand International 2013; nominated for best documentary – Austrian Film Award
Trăim într-o vreme a schimbărilor rapide, a crizelor și-a dezorientării. Sistemul financiar, energia, clima se schimbă. Toate problemele din aceste domenii au un lucru în comun: au fost create de oameni. Multe au fost create de absolvenți ai celor mai bune universități din întreaga lume. Este această nebunie un efect al educației? Documentarul analizează sistemul educațional modern și lansează ipoteza că el reprezintă un obstacol în calea dezvoltării imaginației, a creativității și a gândirii libere a copiilor.

 

Asociația Culturală REPLIKA susţine candidatura orașului Bucureşti 2021 la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Category
Program
Tags
2021, abandon scolar, alfabet, alphabet, amintiri, ARCUB, arta contemporana romaneasca, arta educationala, asociatia culturala ado, Bucuresti, capitala culturala, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, carte, CEaC, cultura participativa, de scoala, do schools kill creativity, documentar, editura publica, epoca, erwin wagenhofer, institutii, mihaela michailov, open lab, parinti plecati la munca in strainatate, piesa de teatru, povesti din banca, povesti la replika, program teatru, replika, Scoala, scoli creative, sir ken robinson, sistemul de invatamant, solutii inovatoare, ted, transformam, violenta in scoala