JOI-DUMINICĂ, 10-27 SEPTEMBRIE | 10:00 – 22:00 | EXPOZIȚIA NU PARCAȚI| ARCUB GABROVENI

6 septembrie, 2015

Expune: Maja Demska (Polonia)
FB event

 

Vernisaj: joi, 10 septembrie, ora 18:00, la ARCUB Gabroveni.
Program de vizitare: sâmbătă, 11 septembrie – duminică, 27 septembrie, între 10:00 – 22:00, Sala Arcelor, ARCUB Gabroveni.

 

Absolventă de graphic design şi masterandă în comunicare vizuală la Universitatea de Arte din Poznań, Maja Demska a studiat un semestru la UNARTE Bucureşti, timp în care a explorat țesutul urban al Bucureştiului din punctul de vedere al unui străin. O avidă colectoare de obiecte, cuvinte şi contexte, artista poloneză a venit cu ideea proiectului prin care şi-a dorit să ofere publicului român o perspectivă proaspătă şi surprinzătoare asupra unor lucruri atât de comune şi familiare care au devenit aproape imperceptibile – caprele de parcare.

 

Despre obiectele inspirației sale, artista declară: „Caprele de parcare sunt construite din ceea ce pare că nu există. Și, într-adevăr, pentru locuitorii Bucureştiului caprele de parcare sunt invizibile – mesajul e clar, forma e familiară, obişnuită, transparentă. Aş vrea să memorez un dicţionar de obiecte care, prin prezenţa sa stângace, schimbă spaţiul public într-unul privat.” Artista a ales să fotografieze obiectele scoase din context şi să le prezinte ca pe nişte instalații abstracte de artă. Prin colecția fotografică de semne neoficiale, Maja Demska propune explorarea expresiilor de creativitate locală, elemente care construiesc, alături de monumente şi edificii istorice, identitatea oraşului Bucureşti.

 

În cadrul expoziției Nu parcați! va fi expusă cartea cu acelaşi nume, semnată de artista poloneză Maja Demska. Forma neobişnută şi experimentarea cu materialele – diferitele tipuri de hârtie, carton şi fire – au făcut-o pe autoare să simtă că îşi croieşte singură propria „capră de parcare”. Astfel, cartea Nu parcați! va fi prezentată în spațiul galeriei ca un obiect de artă în sine, dar în acelaşi timp, şi ca un catalog al expoziției. „Îmi imaginez această expoziție ca pe un ‘altfel de traseu turistic’ în care vizitatorul alege să nu caute obiectivele turistice din jur, ci să privească caldarâmul pe care păşeşte.”

 

Expoziția Nu parcați! este un eveniment organizat de ARCUB în parteneriat cu Institutul Polonez, sub umbrela proiectului de anvergură București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, care lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Inițiată în perioada etapei de explorare a orașului, expoziția Nu parcați! reușește să arate prin fotografiile expuse un București viu, în
care fiecare gest al locuitorilor, deși aparent insignifiant, reușește să surprindă autenticitatea locului.

Category
Evenimente trecute, Galerie
Tags
ARCUB, Bucuresti, Capitala Europeana a Culturii, capre, capre de parcare, carte, CEaC, expozitie, foto, identitate, institutul polonez, Maja Demska, nu parcati, oras, perspectiva proaspata, polonia