JOI, 23 IUNIE – DUMINICĂ, 11 SEPTEMBRIE | 14:00 – 22:00 | Expoziția Constantin Brâncuși: omul și lucrurile | ARCUB

17 iunie, 2016

Constantin Brâncuși: omul și lucrurile | ARCUB
Eveniment în cadrul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021
FB event
Locul: Lipscani 84 – 90
Vernisaj:
23 iunie, ora 19:00
Perioadă de vizitare: joi, 23 iunie – duminică, 11 septembrie, luni-duminică, 14:00-22:00
Acces gratuit.

 

Începând cu 23 iunie, celebrăm la ARCUB 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși printr-o expoziție inedită, realizată de Erwin Kessler și de Doina Lemny, ce prezintă obiecte care au aparținut sau au fost create de sculptorul român, aflate în colecția familiei Emilian Radu.

 

Stabilit în Franța din 1904, Brâncuși s-a integrat rapid în mediul artistic cel mai fertil al timpului, devenind un reper de inovație și neconvenționalism pentru ceea ce va fi cunoscut sub numele de Școala de la Paris. Nume diverse, de la Picasso la Modigliani și de la Duchamp la Satie îi vor deveni prieteni și colaboratori. Brâncuși, la fel ca și Picasso ori Duchamp, va îmbina o prodigioasă abilitate manuală cu un interes pentru materii și materiale diverse și cu o rigoare conceptuală originală, alături de o remarcabilă deschidere spre viața mondenă a timpului său.

 

„Constantin Brâncuși: omul și lucrurile” aduce în prim plan prezența personajului Brâncuși, atât prin exponate, cât și prin modalitatea sugestivă de prezentare a acestora, ca din interiorul unui aparat de fotografiat, în care privitorul are prilejul să arunce o privire, pentru a descoperi acolo ceea ce a fost deja imortalizat și intens mediatizat de mai bine de o jumătate de secol, de la imaginea artistului, înconjurat de obiecte ce i-au aparținut, la corespondența și viața sa socială specific pariziană, dar și bucureșteană sau – poate cel mai interesant pentru cititorul român – aceea direct legată de perioada petrecută la Târgu-Jiu, pentru pregătirea instalării Coloanei fără sfârșit.

 

„Constantin Brâncuși: omul și lucrurile” a fost concepută anterior și independent de campania națională de achiziționare a Cumințeniei pământului, dar se alătură eforturilor ample de susținere a subscripției publice.

Expoziția este realizată de Erwin Kessler, istoric de artă cu publicații în domeniul avangardei europene și artei contemporane în România și străinătate și de Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul național de artă modernă, Centrul Pompidou din Paris, specialistă în sculptură modernă, și mai cu seamă în creația lui Constantin Brâncuși, cu numeroase publicații dintre care cele dedicate sculptorului român.

Emilian Radu este unul dintre cei mai renumiți și pasionați colecționari români de artă modernă și contemporană, a cărui colecție cuprinde lucrări ale unor avangardiști de marcă, dar și ale unora dintre cei mai importanți artiști actuali.

Category
Program
Tags
2021, aparat de fotografiat, ARCUB, arta, brancusi, Bucuresti, candidatura, capitala culturala, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, colectia emilian radu, coloana fara sfarsit, coloana infinitului, constantin brancusi, corespondenta, doina lemny, emilian radu, erwin kessler, exponate, expozitie, gratis, imaginea, interior, obiecte, omul si lucrurile, scoala de la paris