Ce clădiri abandonate din București ar putea fi transformate în spații culturale?

22 septembrie, 2015

Ce au în comun casa Miței Biciclista, Fortul 13 Jilava și Teatrul de Vară Bazilescu? Aparent, nimic. În fapt, însă, sunt toate spații nefolosite în prezent care ar putea deveni centre de cultură. Fie că e vorba de case vechi, abandonate, de foste fabrici dezafectate sau de terenuri virane, de la periferia orașului, Bucureștiul este plin de astfel de locuri care pot fi transformate în adevărate noduri culturale.

O echipă de profesori și studenți de la Facultatea de urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și urbanism „Ion Mincu” din București a prezentat azi, la ARCUB, rezultatele studiului de cartare a spațiilor nefolosite din București, realizat pentru proiectul București 2021. Au fost identificate, astfel, peste 400 de spații, cu origini diferite, de la clădiri rezidențiale, până la foste facilități sanitare și de alimentație publică, din perioada comunistă, sau zone industriale, care în prezent sunt fie abandonate, fie folosite parțial și care ar putea fi reconvertite. 56 dintre aceste spații cu potențial au fost studiate în detaliu și vor face obiectul unor studii de fezabilitate, care să arate în ce măsură pot fi redefinite ca spații culturale.

Dintre clădirile și spațiile identificate, aproximativ două treimi sunt în cartiere, locuri în care, deocamdată, spațiile culturale lipsesc sau sunt foarte puține.

Panourile cu cele 56 de spații abandonate care ar putea fi transformate în centre culturale vor rămâne expuse la ARCUB Gabroveni, până la finalul săptămânii.

Category
Stiri