Susținem educația alternativă, în cadrul Școlii Altfel

Susținem educația alternativă, în cadrul Școlii Altfel

 

Săptămâna 18–22 aprilie 2016 este dedicată elevilor și, mai exact, activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

 

În cadrul proiectului de candidatură a Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, elevi de la diferite școli din București vor participa la 4 ateliere informale care le vor oferi îndrumare în domenii care nu sunt, de obicei, abordate în cadrul programei tradiționale.

 

Sub îndrumarea unor profesioniști, copiii vor fi introduși în lumea teatrului și a cinematografiei, vor afla ce înseamnă meseriile urbane și se vor transforma în fotografi ai orașului.

 

Atelierele propuse sunt:

 

ATELIER DE TEATRU (7 – 10 ani și 11 – 14 ani)

Hanul Gabroveni, Sala Cafenea

Cu o experiență vastă în domeniul teatrului pentru copii, Irina Velcescu și Adina Lucaciu propun un atelier în care imaginația copiilor este motorul tuturor activităților și jocurilor creative care îl compun.

Plecând de la joaca de-a fi un personaj sau altul, trecând prin jocuri de improvizație, ritm, mișcare, gestică și ajungând la crearea propriu-zisă a unei povești, copiii vor fi îndemnați să se lase conduși de propria imaginație într-un proces de dezvoltare emoțională și artistică deopotrivă.

 

ATELIER DE EDUCAȚIE CINEMATOGRAFICĂ (7 – 10 ani)

Copiii au șansa să se întâlnească cu unul dintre cei mai activi scenariști din filmul românesc, alături de care vor experimenta vizionarea unei serii de filme pentru copii, dintr-o perspectivă cu totul și cu totul altfel decât cea a urmăririi unui film la televizor sau în sala de cinema.

Timp de 2 ore, copiii vor avea posibilitatea să vizioneze 7 filme de scurt metraj, ale căror subiecte, teme, povești îi vor face să își pună diferite întrebări, să găsească răspunsuri, să descopere lucruri noi, să asimileze informatii diverse prin intermediul întâlnirii cu cea de-a șaptea artă.

Filmele au fost atent selecționate de către Ana Agopian, trainer-ul atelierului.

 

ATELIER DE MESERII URBANE / CEASORNICĂRIA (15 – 18 ani)

Ingenium, spațiu locuit, trăit, meșteșugit (proiect al Colegiului Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice „I.N.Socolescu”, București. Curator. Prof. Voichiţa Horea)

Cum mai măsurăm timpul într- un oraș? Unde? De ce? Mai consemnăm memoria noastră zilnică? Mai e nevoie de ceasornice la vedere în oraș care să ne ghideze în timpul cotidian?!

Ceasornicăria este o meserie a urbanului, o meserie asupra căreia încet, se aşterne, tăcerea.

În secțiunea de ateliere volumetrice a proiectului Ingenium, spațiu locuit, trăit, meșteșugit, proiect realizat de către Colegiului Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice „I.N.Socolescu”, București, se propune, folosindu-se de exerciții numerice și geometrice în prealabil, realizarea designului unui ceas urban.

 

ATELIER DE FOTOGRAFIE (15 – 18 ani)

Cu toții iubim poveștile.

Orașul București ascunde atâtea povești câti ani de istorie are, câți locuitori trăiesc în el, câte străzi îl străbat. Istoriile nespuse sau uitate ale oamenilor și locurilor merită identificate, înțelese, iar apoi spuse, cu ajutorul unui limbaj universal dincolo de bariere de timp și spațiu, uimitor de accesibil oricui: limbajul vizual, construit din imagini statice sau în mișcare!

Atelierul de fotografie propune cursanților introducerea rapidă și exhaustivă în lumea poveștilor imaginii și a povestirii prin imagine, sub forma unor cursuri teoretice și practice, care pot deschide gustul către comunicarea vizuală și utilizarea potențialului creativ al fiecăruia! Scopul ateliereului: descoperirea Bucureștiului prin povești vizuale.

Principiul de lucru în cadrul atelierului pleacă de la un scurt training vizual, urmărind apoi constituirea de echipe de lucru care vor concretiza – cu ajutorul trainer-ului – mici proiecte foto care vor fi prezentate publicului în cadrul unei expoziții care va marca finalul workshop-ului și al Școlii Altfel din cadrul programului București 2021.

 

PROGRAMUL ȘCOLII ALTFEL @ BUCUREȘTI 2021

Luni, 18 aprilie / ARCUB, Sala Cafenea

10:00 – 16:00 Atelier de teatru pentru copii, susținut de actrițele Irina Velcescu și Adina Lucaciu (dedicat grupelor de vârstă 7 – 10 ani si 11 – 14 ani)

Marți, 19 aprilie / ARCUB, Sala Cafenea

10:00 – 16:00 Atelier de educație cinematografică, susținut de scenarista Ana Agopian (dedicat grupei de vârstă 7 – 10 ani)

Miercuri, 20 aprilie / ARCUB, Sala Cafenea

10:00 – 16:00 Atelier de meserii urbane – Ingenium, spațiu locuit, trăit, meșteșugit (Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice „I. N. Socolescu”, București)

Joi, 21 aprilie / ARCUB, Sala Arcelor

10:00 – 17:00 Atelier de fotografie, susținut de directorul de imagine și fotograful Zomir Dimovici (dedicat grupei de vârstă 15 – 18 ani) – Curs teoretic

Vineri, 22 aprilie / ARCUB, Sala Cafenea

10:00 – 17:00 Atelier de fotografi, susținut de directorul de imagine și fotograful Zomir Dimovici (dedicat grupei de vârstă 15 – 18 ani) – Lucru practice

18:00 Expoziție fotografii realizate în cadrul atelierului de fotografie, pe tema „București – Centrul Vechi devenit Nou”

Category


Stiri

Tags


adina lucaciu, ana agopian, ARCUB, artistic, atelier de fotografie, atelier de teatru, ateliere, Bucuresti, Bucuresti 2021, candidatura, capitala culturala, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, ceasornicaria, ceasornicarie, cinematografie, colegiul tehnic de arhitectura si lucrari publice I. N. Socolescu, comunicare vizuala, descopera bucurestiul vizual, dezvoltare emotionala, diferite scoli, educatie cinematografica, elevi, filme pentru copii, filmul romanesc, fotografi ai orasului, gestica, Hanul Gabroveni, imaginatia copiilor, improvizatie, ingenium, invatare informala, irina velcescu, joaca, limbaj vizual, lumea povestilor, memorie, meserii urbane, miscare, personaj, ritm, sa fii mai bun, sa stii mai multe, sala de ciname, scoala altfel, teatru, televizor, timpul