București 2021 ACUM îți arată, timp de o lună, cum ar putea fi orașul nostru Capitală Europeană a Culturii

București 2021 ACUM îți arată, timp de o lună, cum ar putea fi orașul nostru Capitală Europeană a Culturii

 

18 august, 2016

Între 16 august – 16 septembrie, ARCUB derulează proiectul București 2021 ACUM, o serie de intervenții și reinterpretări ale spațiului public realizate de artiști bucureșteni și străini, prin care o serie de spații ale orașului se transformă, în spiritul temelor identificate în dosarul de candidatură București 2021, pentru a arăta cum ar putea fi orașul peste șase ani, în cazul în care câștigă titlul de Capitală Europeană a Culturii.

 

Viața culturală a Bucureștiului este un melanj bogat între cultura tradițională, o cultură de masă, reprezentată de un număr tot mai mare de evenimente în aer liber, și o scenă a artelor contemporane cu dezvoltare rapidă. Deși toate sunt la fel de importante pentru oraș, ele sunt de fapt fenomene separate. În acest context al fragmentării vieții culturale, seria de evenimente ACUM transformă Bucureștiul într-un spațiu deschis diverselor forme de expresii artistice. Selectați din sectorul independent, artiștii invadează orașul cu instalații ce caută să schimbe felul în care bucureșteanul se raportează la oraș. Sub sloganul Facem Bucureștiul vizibil, bucureștenii sunt invitați să se exprime și să transforme orașul, interacționând cu instalațiile amplasate la ARCUB și în cartierele din București.

 

Conspirații Organice – Piața Roma

18 august – 16 septembrie

Artist: Nicolas Triboi


Instalația din Piața Roma poartă semnătura peisagistului francez de origine română Nicolas Triboi și este intitulată Conspirații Organice. Artistul propune o reîntoarcere la natură, strada fiind amenajată ca o grădină urbană, de un sălbatic controlat, care iese din pasaje, din istorie, de pe străzi – o grădină care se ridică deasupra capetelor noastre, spre zenitul misterios. În zonă va fi amenajat un spațiu de relaxare pentru trecători, biblioteca și info kiosk București 2021, unde bucureștenii pot citi cărți sau pot consulta materiale informative despre candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Natura în oraș a devenit vitală, iar Bucureștiul se metamorfozează zi de zi prin noi transformări. Departe de conspirațiile diverse care umplu ziarele, dorim conspirații organice în care natura să fie cea care se exprimă. Dorim o natură mai sălbatică, nu cea făcută de panseluțe și de rulouri de gazon, dorim o natură durabilă. Bucureștiul de azi este un oraș energic, dinamic, dar un oraș în care construcțiile și comportamentul oamenilor pot fi de multe ori caracterizate de sălbăticie. Trebuie să canalizăm energiile acestea și să le transformăm într-o energie pozitivă, verde, pentru o natură mai „culturală”. – Nicolas Triboi, artist peisagist.

 

ACUM Gabroveni, ARCUB

11 august – 16 septembrie

Artist: Saint Machine


Un paralelipiped transparent completează pasajul din Hanul Gabroveni. Prin el, imaginea orașului capătă un nou strat, care se lărgește pe măsură ce trecătorii grăbiți adaugă elemente acestuia. ACUM este un spațiu care te invită să-ți imaginezi un București subiectiv, o proprie imagine asupra și despre spiritul orașului. Din 11 august invităm artiști și trecători să marcheze, prin cuvinte sau forme, ce înseamnă Bucureștiul pentru ei. Conectate, aceste idei ne pot arăta viitorul.

Printre artiștii invitați se numără: Vasile Leac, Svetlana Cârstean, Dan Sociu, Sorina Vazelina, Mitoș Micleușanu, Suzana Dan, Matei Branea.

 

ACUM Periferiile, Cartierul Ferentari, Centrul Vechi

Artist: Sergiu Negulici


O parte importantă din dinamica culturală a societății noastre este constituită de efervescența artei contemporane și manifestările sale spontane ce își găsesc anumite nuclee pentru a exista. Orice aglomerare urbană produce și cartiere marginale, sărace, unde viața celor ce trăiesc acolo se rezumă la simpla supraviețuire. Locuitorii acestor cartiere, deși sub aceeași umbrelă administrativă, nu consumă cultura ce se desfășoară la numai câțiva kilometri depărtare de ei, aceasta nu se află pe lista lor de ce mănânc azi”. Proiectul ACUM Periferiile al artistului Sergiu Negulici este o alăturare a unei manifestări abstracte din repertoriul imagistic intim al artistului cu spațiile dezolante din cartierul Ferentari. Proiectul este menit să stârnească dialogul, mirarea și chiar grija celor ce locuiesc în acest cartier. Formele abstracte vor fi suspendate pe un fir între blocuri, plutind deasupra spațiului ca o suprapunere de realități, una abstractă și intimă iar cealaltă existențialistă și concretă.

 

High Hopes, Strada Teheran nr 22

1-16 septembrie

Artist: Andreea Blaj


Artista transformă casa în care locuiește într-o instalație, mutând obiectele din spațiul interior pe fațada casei.

Spațiul personal se integrează celui universal, cu intenția de recompunere, de reevaluare, de reimaginare. Intimitatea se transformă în responsabilitate, în grijă pentru natural și uman, durabilul devine determinant și efemer în existența umană. Spațiul personal/interior devine public pentru a vorbi despre o istorie, despre trecut, despre intimitate. În esență despre viață. – Andreea Blaj, artist, curator

 

Meleagris Ocellata, instalație itinerantă

18 august – 16 septembrie

Artist: Ștefan Radu Crețu


Sculptorul Ștefan Radu Crețu propune Meleagris Ocellata, o specie de pasăre metalică venită din viitor, care parcurge un traseu simbolic pe străzile orașului, culegând amintirile încă netrăite ale Bucureștenilor despre propriul oraș, proiecțiile lor despre viitor. Echipată cu o perie metaforică, sculptura cinetică readuce în atenție locuri și monumente istorice acoperite de praful uitării, în timp ce, pe masură ce parcurge spațiul fizic al orașului, invită Bucureștenii să-si scrie pe pielea ei translucentă amintirile din viitor.

În cadrul traseelor Bucureștenii invizibili, arta cinetică intră în dialog cu arta monumentală a orașului. Bucureșteni invizibili te face să descoperi ce fel de personaje populează orașul fără să aparțină vreunei statistici, dar care fac parte din povestea urbană- statuile din București.

Traseul prin București are loc în zilele de miercuri și joi, între orele 19:00-22:00 în diferite zone din oraș:

Miercuri, 24 august, între 19:00 – 22:00: ARCUB – Piața Roma – Via I. C. Brătianu – Piața Colței – Piața Rossetti – TNB – Bd. Magheru – Piața Revoluției – Statuia Carol I – Ateneul Român – Hotel Hilton – Palatul Regal – Biserica Crețulescu – Cercul Militar – Via Calea Victoriei – Lipscani – ARCUB

Joi, 25 august, între 19:00 – 22:00: ARCUB – Piața Roma – Via I. C. Brătianu – Piața Unirii – Fântâni – Piața Constituției – pe lângă gardul Casei Poporului – Parc Izvor – via Libertății – Pod Izvor – splaiul Unirii – Piața Mihail Kogălniceanu via bulevardul Regina Elisabeta – Universitate via I.C. Brătianu – Piața Roma – ARCUB.

 

Evenimentele incluse în proiectul București 2021 ACUM închid seria evenimentelor artistice și proiectelor care au susținut candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii – peste 500 de evenimente și proiecte, în cei doi ani de la intrarea oficială în competiție. O parte dintre proiectele rezultate în urma candidaturii (cele din Acceleratorul de Idei și Generator de proiecte comunitare) vor continua și după anunțarea rezultatului din septembrie.

În data de 14 septembrie 2016, Bucureștiul va primi vizita juriului european care evaluează cele patru orașe rămase în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, urmând ca în data de 15 septembrie să aibă loc susținerea dosarului de candidatură la Ministerul Culturii. Pe 16 septembrie vor fi anunțate rezultatele finale ale competiției.

 

Category


Stiri

Tags


2021, acum, acum gabroveni, acum periferiile, andreea blaj, ARCUB, arta contemporana, artist peisagist, artisti bucuresteni, artisti independenti, Bucuresti, bucuresti 2021 acum, bucuresti acum, bucuresti subiectiv, candidatura, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, casa instalatie, CEaC, centrul cultural al municipiului bucuresti, conspiratii organice, culege amintiri, cultura de masa, cultura traditionala, cum ar arata orasul, cuvinte, dan sociu, din viitor, dosarul de candidatura, evenimente in aer liber, facem bucurestiul vizibil, ferentari, forme, fragmentare, gradina urbana, high hopes, instalatie itineranta, interventii, matei branea, meleagris ocellata, mitos micleusanu, nicolas triboi, oras, panselute, paralelipiped, pasare, proiectii viitor, reinterpretari, reintoarcere la natura, rulouri de gazon, Saint Machine, sergiu negulici, sorina vazelina, spatii, spatii dezolante, spatiul public, stefan radu cretu, suzana dan, svetlana carstean, transformare, transparent, traseu simbolic, vasile leac, viata culturala, viitor