Ana Maria Vrabie, economist urban și membru Curatorium București 2021: ARCUB-ul a dat dovadă de o capacitate foarte bună de funcționare și, în sine, rezultatul este concret: cum a fost organizată prima etapă pentru procesul de candidatură

3 februarie, 2016

În cadrul conferinței de presă organizate luni, 25 ianuarie 2016, la ARCUB, Ana Maria Vrabie, economist urban și membru al Curatorium București 2021 a vorbit despre cum funcționează grupul de lucru din care face și care ar trebui să fie misiunea lui în acest an:

 

„Numele meu e Ana Maria Vrabie, sunt economist, specializat în economie urbană. Adică, zi de zi lucrez cu ceea ce ține de politici publice despre dezvoltarea urbană și regională. M-am bucurat foarte mult de invitația de a face parte din grupul de lucru Curatorium, care avea misiunea de a dezvolta un concept și programe despre oraș. În sine, faptul de a se crea un grup de lucru interdisciplinar care are în componență nu numai manageri culturali, artiști, ci și oameni care se ocupă de partea de cum este orașul gândit, administrat, cum poate să fie orașul văzut ca un loc de experiment, însemna o deschidere și o maturitate în gandire destul de mare.

 

O să am două puncte care complementează ceea ce a fost spus deja. Primul este legat de faptul că am fost parte din panelul care a susținut candidatura Bucureștiului (n.e. în fața juriului european) în data de 8 decembrie 2015. Acest panel cumva avea o componența similară cum o vedeți azi, în sensul că reprezenta mai multe voci în funcție de grupurile de lucru care fuseseră activate și diverși actori care fuseseră implicați în procesul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Și anume: aveam partea de Curatorium, care funcționa ca un grup independent care a reușit să gândească programe, coordonat de ARCUB, instituția ARCUB – care asigură partea de guvernanță a întregului proces, orașul care era reprezentat, cum este și acum, prin primarul intermediar Răzvan Sava, doamna consilier Cristina Nicolescu, societatea civilă, prin CeRe. Toate aceste voci cumva au spus același lucru, în sensul de eforturi care fuseseră făcute pentru a duce dosarul de candidatură la forma la care l-ați văzut și fiecare dintre actori, ce își asumă.

 

Ceea ce mă aduce la punctul doi, faptul că discutăm acum de un blocaj și că trebuie să avem un dialog nu despre ce va urma și faptul că acest proces de candidatură nu este dus de 20 – 30 – 50 de oameni, ci despre un proces care, tocmai, în etapa a doua ar fi trebuit foarte mult să implice cât mai mulți dintre locuitorii și activatorii Bucureștiului. Cumva anulează ce s-a întâmplat din momentul în care Bucureștiul și-a asumat că dorește să facă parte ca oraș candidat și pană în decembrie cand a fost desemnat pe lista scurtă.

 

Cumva, eu aș vrea să văd responsabilizare față de lucrurile care au fost declarate public, față de lucrurile care, în cazul meu personal și al întregii echipe, au influențat foarte mult decizia noastră de a sta în fața dumneavoastră astăzi, de a reuși să susținem prin activitatea noastră dosarul de candidatură și faptul că Bucureștiul este un oraș care ar avea potențialul, atenție!, potențialul ca pană în 2021 să se schimbe în direcția de a fi din orașul in-vizibil, un oraș vizibil, prin care cultura este văzută ca vehicul, ca proces de schimbare, pentru că aceasta a fost unul dintre rezultatele cele mai puternice din toate grupurile de lucru.

 

Iar faptul că acest grup de lucru a funcționat și aici vreau să reiterez ce a spus Doru Frolu, este și legat de felul în care instituțiile subordonate Primăriei Municipiului București pot să funcționeze. ARCUB-ul a dat dovadă de o capacitate foarte bună de a face acest lucru și în sine rezultatul este unul concret: cum a fost organizată prima etapă pentru procesul de candidatură.”

Category
Stiri
Tags
2021, activatorii, ana maria vrabie, ARCUB, blocaj, Bucuresti, Bucurestiului, candidatura Bucurestiului, candidatura orasului, capitala culturala, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, CeRe, cine a sustinut candidatura, concept, consilier Cristina Nicolescu, cultura vehicul, Curatorium, dezvoltare urbana si regionala, doru frolu, economie urbana, economist, economist urban, gandeste programe, grup de lucru, grup independent, guvernanta a procesului, interdisciplinar, lista scurta, loc de experiment, locuitorii, lucruri declarate public, misiunea, oras candidat, oras in-vizibil, oras invizibil, oras vizibil, orasul, orasul administrat, orasul gandit, panel, politici publice, potential, primar interimar, Primaria Municipiului Bucuresti, proces de schimbare, programe despre oras, razvan sava, responsabilizare, rezultate puternice, schimbare, societatea civila