Explorare de idei şi nevoi culturale în cartierele bucureștene

19 octombrie, 2015

În contextul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, ARCUB duce mai departe inițiativa începută în luna iunie de a identifica și explora nevoile culturale în cartierele Bucureștiului prin colaborarea cu CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică.

 

În perioada septembrie-noiembrie 2015, cercetarea propusă de organizatori comunitari din echipa CeRe alături de facilitatori externi îmbină partea de documentare cu interviuri individuale și consultări mai ample cu membrii grupurilor civice și locuitorii din doisprezece cartiere reprezentative pentru oraș (Bucureștii Noi, Dămăroaia, Băneasa, Floreasca, Lacul Tei, Titan, Timpuri Noi, Tineretului, Ferentari, Cotroceni, Prelungirea Ghencea, Drumul Taberei). Cercetarea Explorare de idei și nevoi culturale în cartierele bucureștene își propune, dintr-o perspectivă culturală, să exploreze percepțiile și opiniile bucureștenilor asupra orașului și a cartierelor acestuia, dar și modul în care aceștia folosesc și transformă spațiul public, prin acțiuni civice și culturale. Totodată, caută să identifice resurse existente (spații, oameni, actori instituționali, simboluri și elemente reprezentative) pe baza cărora se pot construi programe care să stimuleze regenerarea culturală a orașului de la firul ierbii, ideal în cooperare cu grupuri de inițiativă deja active la nivelul cartierelor.

 

Obiectivele cercetării și ale consultărilor:

• Cartografierea preliminară a cartierelor (ca reper/pregătire pentru consultări);
• Investigarea percepțiilor asupra cartierelor (probleme, avantaje, dezavantaje, siguranța cetățenilor);
• Identificarea elementelor de istorie urbană – oameni, locuri, povești (povestea cartierului; istoricul personal în relație cu cartierul; mituri urbane în cartier etc);
• Înțelegerea mecanismelor de funcționare a grupurilor civice în raport cu nevoile culturale ale zonei unde activează;
• Identificarea potențialului de animare și activare a spațiilor urbane prin elemente de cultură (prin intermediul grupurilor de cetățeni sau a altor resurse locale
.

 

CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică este organizația care sprijină cetățenii și ONG-urile să aibă o voce puternică în fața autorităților publice, să ia atitudine și să se implice în decizii cu impact direct asupra lor sau asupra comunităților pe care le reprezintă.
CeRe lucrează cu mai multe grupuri de inițiativă locală, din România, pe care le sprijină în demersurile lor de comunicare cu autoritățile. Grupurile de cetățeni se bucură de sprijinul vecinilor din cartier și au un anumit grad de legitimitate și notorietate date de activitatea lor în cartiere.
CeRe se asigură ca aceste grupuri să aibă o voce puternică în dialogul cu autoritățiile locale și centrale. Misiunile grupurilor sunt diverse, dar se pot distinge două direcții principale de acțiune – pe de o parte, rezolvarea de probleme locale prin derularea de campanii de advocacy, pe de altă parte, organizarea de evenimente prietenoase și activități culturale în comunitate (expoziții de fotografie, publicații de cartier, proiecții de film, – acțiuni care au scopul de a coagula comunitatea locală și de a crea oportunități de relaționare și socializare).

Category
Stiri
Tags
2021, actiuni, ARCUB, baneasa, Bucuresti, bucurestii noi, candidatura, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, cartiere, cartofrafiere, CEaC, Centrul de resurse pentru participare publica, CeRe, civice, consultari, cooperare, culturala, culturale, damaroaia, documentare, Drumul Taberei, explorare de idei si nevoi culturale in cartierele bucurestene, ferentari cotroceni, floreasca, grupuri de initiativa, initiativa, istorie urbana, lacul tei, nevoi culturale, noiembrie, perceptii, perspectiva, povestea cartierului, prelungirea ghencea, septembrie, siguranta cetatenilor, spatiu public, timpuri noi, tineretului, Titan, titlu