Open Lab

Ce este OPEN LAB?

În cadrul candidaturii Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, provocăm bucureștenii să devină participanți activi la viața orașului, prin proiecte culturale experimentale care testează intuiții despre orașul invizibil.

Ne ghidăm după următoarele principii: colaborare în creație, co-participare, digitalizare. Deschidem dialogul cu locuitorii Bucureștiului prin procese colective, promovarea inițiativelor transdisciplinare, descentralizarea culturii în oraș și folosirea de structuri mobile, temporare.

Funcționăm ca un spațiu fizic, accesibil la Hanul Gabroveni, o interfață pentru navigarea proiectelor care anticipează parțial programe din dosarul de candidatură și o resursă pentru inițiative care răspund principiilor acesteia.

Acționăm în oraș, în proximitatea comunităților, în spații culturale și non-culturale, temporare și permanente.

Mințile creative ale Bucureștiului au ocazia să experimenteze cu propriile lor viziuni despre oraș și să le pună în aplicare în cadrul ACCELERATORULUI. Adresat deopotrivă artiștilor, cercetătorilor și managerilor culturali, ACCELERATOR este un apel de idei care nu se conformează unor formate prestabilite și care propune noi perspective și moduri de acțiune cu impact pe termen lung pentru viitorul Bucureștiului și al regiunii. Citește mai mult…

Inițiat pe 7 iunie, împreună cu Fundația Comunitară București, Generator este cel de-al doilea instrument al laboratorului de cultură urbană OPEN LAB. Fiind un demersul de capacitare a cetățenilor, Generator are scopul de a da naștere unor proiecte culturale experimentale în comunități, prin implicarea activă a vecinilor. Generator este un rezultat direct al identificării nevoilor, dar și oportunităților culturale în cartierele bucureștene, prin studiul „Explorare de idei şi nevoi culturale în cartierele bucureştene”, realizat de Centrul de Resurse pentru participare publică.

Generator este unul dintre instrumentele care susțin palpabil participarea cetățenilor în dezvoltarea orașului. Apelul de idei încurajează comunitățile bucureștene să propună proiecte comunitare ce răspund nevoilor din cartiere. Implicarea într-un mod conştient şi activ a comunităţilor şi a nevoilor lor în strategia culturală este crucială pentru o dezvoltare urbană sustenabilă. Fondul de micro-granturi destinat grupurilor de inițiativă oferă finanțare în valoare de 2.000 de euro pentru fiecare din cele zece proiecte câștigătoare. Ideile creative transformă comunitatea în bine. Citește mai mult…

Cu ajutorul sectorului independent al culturii, experților locali și internaționali și, nu în ultimul rând, cu ajutorul bucureștenilor, EXPLORATOR analizează prezentul invizibil al orașului. Prin dezvăluirea locurilor invizibile din oraș (în cadrul traseelor urbane ghidate) și prin descoperirea istoriilor personale din cartierele Bucureștiului (în cadrul experimentului colaborativ de cartografiere afectivă), Explorator trasează harta invizibilă a metropolei dâmbovițene așa cum arată aceasta în prezent.

Citește mai mult…

Gândit ca un exercițiu de imaginare a unui București viitor, în care cultura este vizibilă tuturor, OpenLan experimentează în cadrul ACTIVATORULUI cu spațiul urban transformat într-o platformă culturală deschisă, în care acțiunile și manifestările artistice se întâmplă și în afara spațiilor convenționale, iar locuitorii Bucureștiului devin participanți activi la viața culturală a orașului. Citește mai mult…