Zona de inspiratie generator

Fundatia Comunitara Bucuresti

 

Jocurile cartieruluiAsociația Corporeanima – evenimentul aduce împreună vecinii din cartierul Costeasca (Chitila), într-o competiție sportivă și o sărbătoare a bunei vecinătăți. „Într-o zi de sâmbătă, închidem strada pentru mașini și o deschidem pentru copiii din cartier, într-un eveniment sportiv și muzical organizat benevol de noi toți. Un vecin aduce scena. Un alt vecin asigură sonorizarea. Zeci de vecine vin să fie voluntare la înscrieri și premiere.”

„Istorie și tradiție în Lacul Tei”Grupul de inițiativă civică Lacul Tei – expoziție de fotografie cu imagini culese de la oamenii din comunitate, într-un eveniment organizat de locuitorii cartierului Tei, care le-a oferit ocazia de a împărtăşi din cunoştințele lor despre istoria locului şi experiențele legate de cartier. Proiectul a ajutat locuitorii din cartier să devină mai ataşați de acest loc şi mai implicați în comunitatea din care fac parte.

Edu_Cult Berceni. De la cartier la comunitate – transLUCID – evenimentul Zilele Străzii Mărțișor de pe 29 și 30 martie a reunit expoziții de fotografii vechi și proiecte ale unor artiști vizuali din Berceni, ateliere de creație, graffiti, muzică tradițională și teatru de păpuși. Locuitorii din Berceni au putut redescoperi cartierul de odinioară, petrecându-și timpul împreună în atmosfera primitoare din curtea casei memorialea lui Tudor Arghezi.

.

„E timp pentru noi”Asociația SolidDar – proiectul a oferit locuitorilor din Otopeni activități educative și recreative prin intermediul cărora să se cunoască mai bine. Proiectul a reunit întâlniri pentru copii despre mâncarea sănătoasă și cum să pregătească cea mai potrivită gustare pentru la școală, adulții au degustat și au aflat secretele celui mai bun vin, dar au învățat de asemenea cum să acorde primul ajutor, cum să facă aluatul pentru pizza sau cum să organizeze un târg de lucruri folosite.

„Bucate reAlese” – grup de inițiativă – rima bucătărie comunitară educativă din Bucureşti, un loc în care comunitatea Hala Traian participă activ la valorificarea resurselor de hrană. Proiectul oferă educaţie practică pentru o viaţă şi o alimentaţie sănătoase, dăruind produse alimentare în surplus. Bucate reAlese își propune să dezvolte deprinderile sociale şi antreprenoriale ale tinerilor defavorizaţi din comunitate, care vor învăţa practic cum să-şi asigure o alimentaţie sănătoasă şi constantă.

„Clubul grădinarilor de balcon” – Asociația D’Avent – proiectul stimulează un mod de viață sănătos și proactiv al locuitorilor din cartierul Mihai Bravu, prin îmbinarea activităților de tip do-it-yourself cu know-how despre realizarea unei grădini de plante și legume care pot fi folosite în bucătaria proprie pe tot parcursul anului. Clubul grădinarilor de balcon se adresează atât copiilor, cât și rezidenților din cartier și își propune să implice organizații-cheie precum asociațiile de locatari din cartier, spații neconvenționale, școli și grădinițe din zonă.

Fundația Comunitară Iași

 

CrossUrArt

Beneficiar: Urban Crew – grup de inițiativă.

Suma finanțată: 4.500 lei

Valoarea totala a investiției în comunitate: 14.541,81 lei

Domeniul: revitalizare urbană, street art

Informații despre proiect: Echipa a refăcut în întregime pasajul Mitocul Maicilor din Piața Unirii prin reconsolidarea, igienizarea, vopsirea şi pictarea acestuia.

Testimonial beneficiar: „Felicitările oamenilor, vorbele frumoase și zâmbetul pe care îl aveau în momentul în care păşeau prin gang au fost cea mai mare recompensă pentru noi și au contribuit la dorinţa de a nu ne opri aici. Prin acest proiect mi-a crescut siguranţa că lucrurile se pot schimba atât timp cât ai o echipă de oameni potriviţi şi nu îţi pierzi motivaţia.” Mădălina Moisă, coordonator program.”

Împreună urcăm mai sus

Beneficiar: Atelierul Părinților – grup de inițiativă.

Suma finanțată: 4.000 lei

Valoarea totala a investiției în comunitate: 7.069,58 lei

Domeniul: revitalizare urbană, street art

Informații despre proiect: Prin acest proiect s-au cosmetizat scările din spatele Facultății de Psihologie și Științe ale Educației. Echipa a reconsolidat scările, iar împreună cu părinți și copii, sub îndrumarea unui designer, au desenat treptele și băncile din apropiere.

Timișoara

 

Colorăm pietonala

Asociația Ecostuff, cu ajutorul a 40 de voluntari și după 5 săptămâni de stâns capace de plastic,  a realizat 8 tablouri de mari dimensiuni, de aproape 15 metri pătrați fiecare, făcute din peste 100.000 de capace de plastic. Tablourile au fost instalate pe strada Mărășești – Pietonala din Timișoara timp de 2 săptâmâni, în mai 2015.

Cluj Napoca

 

La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur

Asociația Colectiva şi-a propus să reactiveze şi să potenţeze practici culturale şi urbane existente în zona terenului viran existent la marginea cartierului Mănăștur, astfel încât să creeze contacte între grupurile şi comunităţile diverse care folosesc zonă şi să propună o metodologie prin care locuitorii să îşi reapropieze şi mai mult spaţiul imediat, să-l transforme într-un loc folosit în comun şi să-l apere împreună, în caz de pericol.

Proiectul continuă și este complex, însă module din acesta pot fi folosite ca inspirație:

Grădină comunitară reprezintă o punte de legătura între spațiul verde de La Terenuri și comunitatea de grădinari, între generația tânără și cei mai în vârsta, între trecut și prezent.

 

gradinacomuna

Arena vecinilor – o bancă octogonală (făcută cu ajutorul vecinilor) care creează un spațiu concentric și suscită la socializare.

 

Seri de vară clujene La Terenuri – o serie de evenimente de petrecere a timpului liber și socializare între vecinii din zonă.

 

seri